درود بر مردم شجاع و شهید دادۀ کویته، سلام برشهدا! سلام برخانواده های پردردوداغ شهیدان و سلام بر مردم استواری که تسلیم ناپذیر در راه ایمان و آرمان شان مردانه ایستادند و پایدار و پراصرار در صحنه ماندند.
متاسفانه این آغاز راه است؛ مردم کویته باید بیشتر ازین ها شجاع و هوشیار باشند و بدانند که دشمن، به این آسانی از آنها دست بردار نیست و حملات دیگر و ضربات ویرانگر بیشتری را در انتقام از این حرکت مدنی و انسانی شان، بر آنها وارد میکند.
مردم کویته، با عبرت از این حرکت بزرگ و دریافت حمایت و همدلی از سوی مردم پاکستان بخصوص قشرهایی از اهل سنت؛ باید همدردی آنها را پاس بدارند و بکوشند تا هرگونه حرکت آیندۀ شان را در راستای جلب حمایت آنان انجام دهند. باید بدانند که جزء جداناپذیر از ملت پاکستان اند و دیگر هیچ ملتى و هیچ کشوری، به درد وداغ شان شریک نیست و نمیتواند کاری برای شان بکند. این عرصه و این صحنه و این حادثه، درس عظیمی برای مردم شریف کویته است و ایجاب میکند که سران و رهبران مردم هزاره در کویته، باید رویکرد جدیدی برابر با شرایط و زمان موجود شان، در مواجهه با مردم پاکستان و در مقابله با دشمنان پاکستان روی دست گیرند.
باید ارزیابی و ضررشناسی کنند که از چه رهگذری ضربه میخورند و از چه زاویه و دریچه ای برآنان تیغ می باردو تهاجم میشود؟ با حفظ احترام به مذهب و مقدسات دینی خود، باید به استقلال دینی- مذهبی برابر با روح ملت و مردم پاکستان، برسند و از قید تقلیدهای کورکورانه از کشورهای دیگر، خودداری کنند تا بعد ازین لااقل منحیث گوشت دم توپ، نمد دم تبر دیگران نشوند و در تضادهای سیاسی و قطب بندیهای مذهبی این کشور و آن کشور، بیهوده قربانی ندهند.
گذشته از گزینه های دیگر و انگیزه های دیگر اینگونه قتل های و حشتناک؛ وابستگی تند مذهبی به کشور های دیگر و تکرار شعارهای آنها در پاکستان و برپایی مظاهرات … روز های دیگر و … و هیاهوهای تکراری دیگری از این قبیل و . . . میتواند دستاویزهای کلان خشم وهابیت جنگهوی وابسته به عربستان سعودی در سازماندهی حملات هدفمندانه ای از قبیل آنچه که اتفاق افتاد، باشد.
فکر کنم وقت آن رسیده است که در شعار سیاسی از شعور سیاسی کمک بگیریم . در عمل حد اقل به خود آنها نگاه کنم که به خواطر منافع شان چطور عمل می کند . چرا این نکته ها را از آنها یاد نمی گیریم؟!!! .
شکی نیست که انگیزه های مافیایی تصاحب زمین و سرمایه و منطقه نیز نمیتواند بی دخیل باشد و باعث نشود که این فشارها بر اقلیت مدنی- دینی هزاره در کویته اعمال شود؛ اما آنچه از اظهارات سازماندهندگان حملات اخیر نتیجه گیری میشود، اینکه تضاد مذهبی و قطبی ایران و عربستان، در مورد به دشت دخیل است و هیچ شکی نیست که سرمایه گذارى هاى کلان عربستان در پاکستان، به هیچ قیمتی نمیتواند نفوذ پررنگ فرهنگی ایران در این کشور را برتابد و تحمل رشد روزافزون آن را داشته باشد.
برخوردهای خشن و خونین مذهبی سپاه صحابه و جنگهوی با شیعیان پاکستان در نقاط مخلف ایالت های پنجاب و سند و صوبه سرحد از گذشته های دور تاکنون، نشان میدهد که هدف های مذهبی و عصبیت های کور قشری، بیش از هر عامل دیگر، در انگیزش خشم وهابیت مبنی بر انجام حملاتی اینچنین خشن و مرگبار علیه هزاره های شیعه کویته، به شدت دخیل است و قرار اظهارات رهبران جنگهوى، سلسلۀ این حملات همچنان ادامه خواهد یافت.
با اینحال باید، جداً رویکرد معقول و مقبولى در مورد رویدست گرفته شود و جدا از تعصب و ترس؛ روش و منشی از مذهب و سیاست، انتخاب گردد که هم عقاید دینی- مذهبی حفظ شود و هم از تنش و افزایش عصبیت های قشری و تحریک افراطیون وهابى جلوگیرى به عمل آید؛ کارى که شیعیان اسماعیلیه در افغانستان و پاکستان و دیگر کشورهاى دنیا انجام میدهند و به دور از هیاهوهاى خیابانى و علم کشى هاى نمایشى و بت کردن و بلند کردن عکس رهبران مذهبى فلان کشور منطقوى، با سیاست و عقلانیت مدنى و ملایم، هم دین را نگهمیدارند و هم دنیارا.
و نهایتاً اینکه سران و بزرگان کویته، خانوادۀ جنرال موسی خان هزاره (قهرمان جنگ پاکستان- هند) را، وادار کنند تا جسد آن سردار مرحوم را از مشهد ایران، به پاکستان انتقال دهند و برای وی در پاکستان، بنای بزرگ قهرمانی بسازند واو را منحیث سمبل حضور و ظهور خویش در پاکستان، گرامی بدارند و برایش همیشه سالگرد بگیرند.
انتقال پیکر جنرال موسی خان به ایران، خطای بزرگی بود که از سوی خود آن مرحوم صورت گرفت و حال باید، این خطا جبران شود و منحیث یک ضرورت انسانی- اجتماعی هزاره ها، بار دیگر به پاکستان انتقال یافته و در کنار شهدای راه استقلال و آزادی پاکستان به خاک سپرده شود.
گزارش کوتا ار تجمع مردم در کابل
تشکر از عاقلی گرامی ! سپاس از بیداری و پرکاری تان. خداوند شهدای کویته را با شهدای کربلا محشور کند و به بازماندگان شان صبر و سرفرازی دنیا و آخرت عطا فرماید. درود بر اشک ها و استقامت های مردم بزرگ کویته که در این هوای سرد، سه شبانه روز بر سنگفرش علمدار رود کنارشهدای شان نشستند و با جریحه دار کردن دلها، روح همدلی و همدردی را در آحاد ملت پاکستان دمیدند و به بخشی از خواست های برحق شان رسیدند.
در شهر کابل هم امروز مظاهره در حمایت از هزاره های کویته و محکومیت کشتار شان توسط وهابی های جنگهوی، برگزار شد. صدها تن که اکثرا شامل محصلین وقشر جوان بودند، سیاهپوش از پل خشک تا چوک شهید مزاری ۱۳ کیلومتر راه را پیاه پیموده وقطعنامه شانرا قرائت کردند.
در این قطع نامهای ۴ مادهای آمده است ” مامردم غرب کابل که امروز در هم دردی با هزاره های داغدار کویته و پایداری روی عهدهای مشترک مان دست به راهپیمایی زده ایم، بار دیگر به برادران وخواهران مان در سراسر جهان اطمینان میدهیم که همچنان روی همبستگی خود با انان باقی خواهیم ماند و مسرنوشت آنان را سرنوشت خود دانست و در غم وشادی یکدیگر سهیم خواهیم بود، و در این راستا ما از مجامع بین الملل و بهخصوص سازمان ملل متحد میخواهیم، تا مطالبات ما را مورد توجه جدید خود قرار داده و با قاطعیت به آنها رسیدگی نمایند”
در قطعنامه بر حمایت از مردم داغدار کویته و ختم کشتار هزاره ها دراین ایالت تاکید شده و از ملل متحد و اتحادیه اروپا و جامعه جهانی خواسته تا لشکر جنگهوی را شامل لست سیاه تروریستی کنند و با تعقیب سران آن، دارایی های شانرا در جهان نیز مسدود نمایند.
نوشته فاجعۀ کویته و ضرورت رویکرد جدید هزاره ها و گزارش مختصر از تجمع دیروز اولین بار در جاغوری یک پدیدار شد.